POMPEU FABRA (1868-1948)

Aquest any, 2018, celebrem els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre, i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.L'OBRA DE POMPEU FABRA

POMPEU FABRA (PER JOSEP PLA)

Jocs Florals 2018


1. Tot l’alumnat del centre ha de realitzar un treball escrit (gènere estipulat en funció del curs), que comptarà com a nota del Treball de Síntesi.


La presentació del treball als Jocs Florals serà voluntària. Cal tenir en compte que els alumnes que decideixin participar-hi hauran de fer ells mateixos la lectura en veu alta davant del públic assistent. Els estudiants de 4t d’ESO (que no hi podran assistir) encomanaran la lectura del seu escrit a un company/a d’un altre curs.


2. El tema dels Jocs Florals d’enguany és La vida i l'obra de Pompeu Fabra.


3. PREMIS. Es concediran 8 premis, dos per a cada curs, distribuïts en les categories i modalitats següents:

1r d'ESO: Conte o relat curt. Extensió mínima de mitja pàgina i màxima d’una.
2n d'ESO: Còmic (es farà en una cartolina blanca de mida gran)
3r d'ESO: Poesia.
4t d'ESO: Relat. Extensió mínima d’una pàgina i màxima de dues.


4. FORMAT DE PRESENTACIÓ DE LES OBRES

a. Els textos poden ser en català, castellà, anglès o francès. S’han de presentar escrits a l’ordinador i a doble espai. El tipus de lletra serà Arial, cos 12.

b. Els alumnes que presentin els seus treballs als Jocs Florals (només els que s'hi presentin) faran servir el sistema de plica:

 • Cada treball s’adjuntarà dins un sobre gran, a l’exterior del qual hi figuraran el títol, el pseudònim de l’autor, el curs i la llengua emprada.
 • Juntament amb el treball (on també hi constaran el pseudònim, el títol i el curs), s’inclourà un sobre petit amb el títol i pseudònim a l’exterior. Dins d'aquest sobre, en una tarja, cal escriure el pseudònim, el títol, el curs, el nom i els cognoms de l’autor.

5. En el supòsit que la qualitat de les obres presentades al concurs no arribi al nivell desitjat, el jurat es reserva el dret de declarar desert algun dels premis.

6. DATA DE LLIURAMENT: tots els treballs es lliuraran, a l’hora de tutoria, el dilluns 9 d’abril de 1018.IDEES, PAUTES I ENLLAÇOS PER TREBALLAR ELS ESCRITS


Tingues present la vida i l'obra de Pompeu Fabra per iniciar el teu escrit. Tanmateix, no cal que el protagonista sigui el mateix Fabra. Et pots inspirar en alguna anècdota de la seva vida, en la seva personalitat o en qualsevol detall de la seva obra que et cridi l’atenció per, a continuació, deixar anar la teva imaginació i fer una creació literària personal.


1r d’ESO
Propostes de treball

Tria el teu personatge i fes que “li passin coses”. Fes-lo anar a llocs i parlar amb gent, inventa’t un problema que no el deixa viure tranquil... Tria alguna situació que hagis creat i busca un final sorprenent per a la teva història. A continuació, et proposem alguns arguments que et poden servir d’inspiració:

 • El personatge és un nen o una nena de la teva edat que, un dia, es troba dins un vell bagul una antiga carta escrita pel seu avi (o àvia). Quan el personatge la llegeix, descobreix un secret que el seu avi va mantenir fins a la mort.
 • El teu personatge emprèn un viatge per mar. El pobre es mareja moltíssim i es passa tot el trajecte a coberta, renegant, mentre la seva família i la resta dels viatgers són a taula, sopant i divertint-se. Què diu? En què pensa? Com acaba el viatge?
 • Fes una nova versió d'un conte clàssic. Per exemple, si triessis "La Caputxeta Vermella", la nena es podria dir Martina i viure a Cadaqués. La mare acaba de rebre un llibre per Amazon, un recull de refranys que costa molt de trobar, i li diu que l'hi porti a l'àvia, que l'espera amb delit des de fa un mes. Camí de ca l'àvia (que viu a  Ses Hortes), la Martina no es troba amb un llop, sinó amb les seves amigues, que estan prenent el sol a la platja de Portdoguer. Encuriosides pel llibre, les nenes comencen a llegir i comentar els refranys. De sobte, un gos enorme els hi arrabassa el refranyer i fuig, carrer Nou amunt...
Enllaços
2n d’ESO
Enllaços


3r d’ESO
Propostes de treball
 • Tria un text periodístic i retalla’n les paraules (també pots retallar frases senceres). Introdueix-les a un sac. Treu-ne unes quantes a l’atzar i fes-les servir per crear el teu poema.
 • Fes un llistat de les paraules que et vinguin al cap mentre fas un cop d’ull al teu voltant. No et paris a pensar, només apunta. Seran la base del teu escrit.
 • Recolza’t en un parell de figures retòriques de repetició (anàfora, paral·lelisme...) per redactar els teus versos.
Enllaços

4t d’ESO
Propostes de treball

1. Imagina’t que...

 • Pompeu ressuscita i es troba al 2018...
 • Fas un viatge en el temps i et trobes, de sobte, en una conferència de Pompeu Fabra...
 • Pompeu hagués estat una dona...
 • El teu personatge esmorza en un bar i s’hi deixa uns documents molt importants, quan torna a buscar-los...
 • Dos personatges, A i B, mantenen un diàleg per telèfon. Es talla la comunicació i quan A  torna a trucar es troba que el número de telèfon de B no existeix. A decideix anar a casa de B i allà es troba amb...

2. Tria primer el final del teu conte: Què ha passat? Per què? Com i a quin lloc ha començat el conte?

Per exemple:

 • El personatge acaba perdent tots els seus diners.
 • La història acaba amb els personatges endreçant la casa.
 • La història acaba amb un personatge dient: “Me’n vaig! I aquesta vegada no tornaré”.

3. Tria una dita, un proverbi, una frase feta per començar o acabar el teu relat. T'ha de servir d'inspiració  per escriure la trama.

Enllaços