MIG SEGLE DEL DARRER CONCERT DELS BEATLES


A la dècada dels seixanta del segle passat, va néixer el grup de música  amb més èxits i vendes de discs de la història de la música popular. The Beatles (format per John Lennon, Paul MacCartney, George Harrisson i Ringo Starr, quatre nois nascuts a principis dels anys quaranta a la ciutat portuària de Liverpool, Anglaterra) van suposar una autèntica revolució entre els joves de l'època i el reconeixement de la crítica per les innovacions que van aportar a la música popular. L'impacte cultural de la música d'aquests quatre joves no només va tenir una enorme transcendència als anys seixanta, sinó que la seva influència es va perllongar fins als nostres dies. Amb motiu dels cinquanta anys del darrer concert dels Beatles, al terrat dels Apple Corps, el seu estudi de gravació a Londres, aprofitem per recordar aquest grup de música mític i li dediquem els Jocs Florals d'enguany.


 
BREU HISTÒRIA DELS BEATLES

John Lennon, Paul MacCartney i George Harrisson comencen tocant junts amb The Quarrymen, grup format per John Lennon quan anava a l'institut. Després de batejar-se amb diferents noms, trien el definitiu: The Beatles. L'any 1960, el seu mànager, Allan Williams, aconsegueix que els contractin a Hamburg per tocar a diferents clubs. El grup, aleshores, estava format per John, Paul i George (els tres amb guitarres) més Stuart Stuclife al baix i Pete Best a la bateria (la incorporació de Ringo Starr seria més tard).

De tornada a Liverpool, ja sense Stuclife, comencen a tocar regularment a The Cavern. En aquest pub petit i claustrofòbic arrenca la llegenda dels Beatles. Una d’aquestes actuacions és vista per Brian Epstein, qui els posa en contacte amb George Martin, un productor de l' EMI que buscava nous talents. Aconsellats per Martin, els integrants dels Beatles van prescindir de Pete Best com a bateria i el van substituir per Ringo Starr. El setembre de 1962 es grava "Love me do" que s'inclou a la llista dels Top 20 de singles i el grup inicia una gira nacional. Aviat, la fama dels Beatles comença a créixer desmesuradament.

A mitjans de 1963, surt el seu primer LP, Please, please me, que té un èxit aclaparador; a partir d’aquí, el grup inicia una carrera imparable d’èxits. Amb la gira pels Estats Units, la seva fama es fa mundial i els Beatles arriben al màxim reconeixement fins al punt que la Reina d’Anglaterra els nomena Cavallers de l’Imperi. 

L'èxit, no obstant, els esgota. Les gires, les presentacions, l'abús de substàncies, el ritme de vida desenfrenat que porten, la persecució frenètica dels fans (amb ells es crea un fenomen anomenat beatlemania) i la dificultat de reproduir sobre un escenari una música cada cop més complexa fan que els Beatles abandonin els concerts en viu a partir de 1966 i es dediquin a composar i a fer discos.

A partir de 1968, les relacions entre els membres del grup es comencen a esquerdar; es tornen especialment dolentes  entre els dos líders, John i Paul. Molt s'ha parlat dels motius del seu enfrontament: l'aparició de Yoko Ono, parella de Lennon, els interessos empresarials de McCartney o la pugna pel lideratge del grup entre John i Paul són alguns dels motius que s'anomenen. És probable que es tractés de tot això i de moltes coses més, el cas és que des del 1969 el grup deixa d’existir com a tal. El 1969, els Beatles graven la pel·lícula documental Let it be i el seu últim disc, Abbey Road. Quan el disc i la pel·lícula veuen la llum, el 1970, el grup ja no existeix.


Webgrafia: Treball cooperatiu, Xtec. (https://sites.google.com/a/xtec.cat/treballcooperatiu/the-beatles/historia-the-beatles)IMPORTÀNCIA DELS BEATLES

L'aparició dels Beatles a l'escena musical va suposar una revolució. El grup va obrir nous camins al món de la música i, més enllà d'això, el seu estil, la seva personalitat i la seva actitud irreverent van descobrir un món de possibilitats a tota una generació de joves que veia en ells una actitud trencadora davant d'una societat que els limitava i ofegava.


Vet aquí algunes de les frases de gent del món de la música explicant què van suposar els Beatles per a ells:

(Font: https://www.plasticosydecibelios.com/la-mejores-frases-sobre-los-beatles-por-todos-los-grandes/)


“Els Beatles són una altra cosa. Van canviar la disposició de la terra. Quatre tipus, tocant i cantant, escrivint el seu propi material. (...) El Rock ‘n’ roll arribà a casa meva on semblava que no hi havia escapatòria i obrí un món de possibilitats.”

-Bruce Springsteen


“Conduíem per Colorado, teníem la ràdio encesa i vuit de les deu cançons principals eren dels Beatles. Estaven fent coses que ningú feia. Els seus acords eren escandalosos, simplement escandalosos, i les seves harmonies feien que tot fos  vàlid... Sabia que estaven assenyalant cap a on havia d’anar la música."

- Bob Dylan


“Els Beatles varen ser formatius per a mi. Venien d’un fons molt similar: les ciutats industrials angleses, classe treballadora. Escrivien les seves cançons. Van conquerir el món. Aquell va ser el pla perquè molts altres nois britànics miressin de fer el mateix.“

- Sting


“M’encanten els Beatles. Què més puc dir? No t’enganyaré. Els estimo i crec que varen ser els millors i encara ho són.”

-Liam Gallagher

“El grup més gran que alguna vegada va recórrer la Terra!" 

Ozzy Osbourne


“No faria el que faig ara si no fos pels Beatles.”

- Gene Simmons (Kiss)


“La nit que The Beatles tocaren per primera vegada a The Ed Sullivan Show, noi, allò va ser increïble. Ja havia escoltat algunes de les seves cançons a la ràdio, però no estava preparat per veure com eren de poderosos i fascinants. Em van canviar completament. Sabia que alguna cosa era diferent al món aquella nit.”

- Joe Perry (Aerosmith)


“Els Beatles varen definir el seu propi estil de valors i d’honor. Van prendre partit sense ser políticament correctes. I ho varen fer amb un humor increïble. Honestament, crec que hi ha certes coses a la vida que ajuden les persones a entendre’s a sí mateixes; els Beatles són una d'elles, representen el viatge de la vertadera individualitat.”

- Sophie B. Hawkins

“El que va mantenir The Beatles per sobre de la resta és que estaven preparats per canviar, per fer coses diferents. Cap estil era la còpia d’un altre.”

- George Martin


“Els Beatles salvaren el món de l’avorriment”.

- George Harrison

ENLLAÇOS

CURIOSITATS DELS BEATLES

CANÇONS I LLETRES DELS BEATLES

EL RACÓ DELS BEATLES (Josep M. Francino)


Jocs Florals 2019


1. Tot l’alumnat del centre ha de realitzar un treball escrit (gènere estipulat en funció del curs), que comptarà com a nota del Treball de Síntesi.


La presentació del treball als Jocs Florals serà voluntària. Cal tenir en compte que els alumnes que decideixin participar-hi hauran de fer ells mateixos la lectura en veu alta davant del públic assistent. Els estudiants de 4t d’ESO (que no hi podran assistir) encomanaran la lectura del seu escrit a un company/a d’un altre curs.


2. El tema dels Jocs Florals d’enguany és The Beatles.


3. PREMIS. Es concediran 8 premis, dos per a cada curs, distribuïts en les categories i modalitats següents:

1r d'ESO: Conte o relat curt. Extensió mínima de mitja pàgina i màxima d’una.
2n d'ESO: Carta personal literària. Extensió mínima d'una pàgina i màxima d'una pàgina i mitja.
3r d'ESO: Poesia.
4t d'ESO: Relat. Extensió mínima d’una pàgina i màxima de dues.


4. FORMAT DE PRESENTACIÓ DE LES OBRES

a. Els textos poden ser en català, castellà, anglès o francès. S’han de presentar escrits a l’ordinador i a doble espai. El tipus de lletra serà Arial, cos 12.

b. Els alumnes que presentin els seus treballs als Jocs Florals (només els que s'hi presentin) faran servir el sistema de plica:

 • Cada treball s’adjuntarà dins un sobre gran, a l’exterior del qual hi figuraran el títol, el pseudònim de l’autor, el curs i la llengua emprada.
 • Juntament amb el treball (on també hi constaran el pseudònim, el títol i el curs), s’inclourà un sobre petit amb el títol i pseudònim a l’exterior. Dins d'aquest sobre, en una tarja, cal escriure el pseudònim, el títol, el curs, el nom i els cognoms de l’autor.

NO PODRAN CONCURSAR TREBALLS QUE NO SEGUEIXIN LES NORMES ANTERIORS!

5. En el supòsit que la qualitat de les obres presentades al concurs no arribi al nivell desitjat, el jurat es reserva el dret de declarar desert algun dels premis.

6. DATA DE LLIURAMENT: tots els treballs es lliuraran el divendres 5 d’abril de 2019.IDEES, PAUTES I ENLLAÇOS PER TREBALLAR ELS ESCRITS

1r i 4t d'ESO: CONTE


Propostes de treball

Tria el teu personatge i fes que “li passin coses”. Fes-lo anar a llocs i parlar amb gent, inventa’t un problema que no el deixa viure tranquil... Tria alguna situació que hagis creat i busca un final sorprenent per a la teva història. A continuació, et proposem alguns arguments que et poden servir d’inspiració:

 Imagina’t que...

 • John Lenon ressucita i es troba a un concert de Maluma
 • Fas un viatge en el temps i et trobes, de sobte, convertit en un beatle.
 • Si els Beatles haguessin estat un grup format per dones......
 • El teu personatge es deixa una carpeta amb les lletres d'un disc, quan torna a buscar-la...
 • Vas a un concert de Luis Fonsi i et trobes amb una actuació dels Beatles.
 • Un beatle es lleva un dia i no el coneix ningú.
 • Els Beatles es troben, de sobte, tocant a l'Egipte dels faraons.
 • La teva parella, amic, etc. es converteix en un cantant famós i...
 • Formes el teu grup i comences a assajar.
 • Fas el teu primer concert i al camerí hi trobes...
 • Et "coles" al camerí dels Beatles i...
 • Un beatle s'està escapant d'una de les seves fans i...


2. Tria una cançó, lletra, vers per començar o acabar el teu relat. T'ha de servir d'inspiració  per escriure la trama.

Enllaços
2n d’ESO: CARTA
Propostes de treball

 • Carta d'un admirador/a a un beatle.
 • Carta d'un Beatle a un amic, familiar...
 • Carta a un amic que es troba amb el seu ídol musical.


3r d’ESO: POESIA
Propostes de treball

 • Transforma una cançó dels Beatles en el teu poema.
 • Fes servir el títol d'una cançó dels Beatles per a crear el teu poema.
 • Escolta una cançó dels Beatles i escriu allò que et suggereix. No et paris a pensar, només apunta. Serà la base del teu escrit.
 • Recolza’t en un parell de figures retòriques de repetició (anàfora, paral·lelisme...) d'alguna cançó dels Beatles per redactar els teus versos.


Enllaços